Zakaj pisati blog

Zakaj in kako pisati blog?

Morda tudi vi že nekaj časa premišljujete o tem, da bi pričeli s pisanjem bloga, saj se zavedate, da je to lahko odličen način, da postanete del spletne skupnosti, ki vam omogoča marsikaj. S pisanjem blogov se namreč marsikateremu avtorju odprejo številne izjemno privlačne priložnosti.

Ker je prav vsak začetek težak, smo se odločili, da vam pri prvih korakih pri vstopu v svet pisanja bloga malce pomagamo. Za vas smo pripravili nekaj najkoristnejših nasvetov, ki vas morda pripeljejo na pot najboljših blogerjev daleč naokoli.

1. Izberite si privlačno in zanimivo temo

Najprej morate natanko vedeti, katero področje vas sploh zanima in pomisliti na to, ali boste z njim na spletu lahko ustvarili dober pečat. Seveda lahko pišete o vsem, saj skoraj ni teme, ki ne bi bila dovolj mamljiva za pisanje bloga.

2. Izberite najboljšo platformo

Ko boste uspešno izbrali temo za pisanje bloga, je na vrsti izbira ustrezne platforme. Pred tem nikakor ne pozabite še na izbiro zapomnljivega in privlačnega imena bloga. Na razpolago imate štiri glavne platforme, ki jih uporabljajo tudi svetovno znani blogerji. To so Tumblr, WordPress.com, WordPress.org in Blogger.

Tumblr velja za najbolj običajno blogersko platformo, ki je prijazna vsem začetnikom, ker lahko na dokaj enostaven način dosežejo precej široko publiko. Blogger je Googlova blogerska platforma, ki za uporabo zahteva samo Googlov brezplačni račun. Ta vam omogoča dostop do različnih grafičnih predlog. V primeru doplačila lahko dodajate še svoje predloge in izberete lastni URL naslov. Ena od njegovih pomembnejših prednosti je, da omogoča uporabo programa AdSense, s pomočjo katerega lahko prikazujete oglase in na ta način zaslužite nekaj denarja.

Google AdSense

Google AdSense je platforma, ki piscem spletnih vsebin omogoča zaslužek.

Tudi platforma WordPress velja za brezplačno, prav tako pa nudi plačljive predloge, ki vam bodo puščale nekoliko več dizajnerske svobode. Mnogi pisci bloga menijo, da je to najboljša in najbolj uporabna platforma. Ima namreč zelo preprost uporabniški vmesnik, ki ne zahteva prav posebnega znanja. Platformo WordPress vam priporočamo, če želite prevzeti popoln nadzor nad dizajnom svojega bloga in ste obenem pripravljeni na malenkost večje tehnične izzive.

3. Razmislite, o čem boste pisali

Ko boste izbrali še najprimernejšo platformo, sledi razmislek o tem, kaj boste pisali. Na blogu je priporočljivo ustvariti sekcijo »O blogu«, v kateri boste svojim bralcem razložili, kdo ste in kaj je cilj vašega bloga. Priporočamo vam, da navedete še svoje kontaktne podatke ter s tem bralce spodbudite, da bodo z vami stopili v stik.

Poleg samega besedila ima ključno vlogo še privlačno vizualno gradivo, ki v najboljši meri popestri vsebino. Ne pozabite tudi na sekcijo s komentarji, kjer bodo obiskovalci lahko zapisali misli, ki jih navdajajo ob branju vaših prispevkov. Tako bo komunikacija obojestranska.

4. Na začetku si ne postavljajte previsokih ciljev

Zavedati se morate, da je potrebno kar nekaj časa in dela, da si boste kot bloger ustvarili svojo zvesto publiko. Zato je še kako pomembno, da ne obupate že na začetku, ker boste videli, da imate le malo bralcev. Kasneje se bodo številke zagotovo obrnile na bolje.

Naj bo ustvarjanje bloga vaš osebni konjiček, ki vam bo ves čas prinašal veselje, nikakor pa ne dodatnega stresa ali skrbi. Nikoli ne veste, morda pa vaš blog čez nekaj časa iz hobija preraste v zelo dobičkonosen posel!

Kategorija: Internet