Vhodno izhodne enote za najrazličnejšo uporabo v elektro omaricah

Elektro omarice že davno niso več preprosti sistemi, ki skrbijo za povezovanje različnih naprav v električno omrežje oziroma električni krog stavbe, temveč veljajo za zahtevne in dovršene tehnološke produkte, ki za dovršeno in pravilno delovanje zahtevajo obilo tehničnega znanja in pametnih rešitev. V elektro omarice se ne povezujejo zgolj osnovni sistemi, kot je npr. razsvetljava, temveč tudi sodobni sistemi, ki olajšajo bivanje oziroma uporabo stavbe z avtomatizacijo. Gre za sisteme za ogrevanje, hlajenje, varnost, prezračevanje in podobno. Prav zato se, zlasti za večje ali za tehnološko dovršene stavbe, vedno odločamo za izdelavo elektro omare po meri. Tako pridemo do elektro omarice, ki nam bo zagotavljala popolno delovanje stavbe in vseh sistemov, ki jih znotraj nje (in v njeni neposredni okolici) uporabljamo.

Vhodno izhodna enota elektro omarice

Pri nas je vodilno podjetje za avtomatizacijo zgradb ter s tem tudi za zahtevne elektro omarice, avtomatske sisteme in njihovo krmiljenje podjetje Andivi, ki priporoča, da se kot vhodno izhodna enota (I/O enota) uporablja serija U-MIO. To je univerzalna vhodno izhodna enota, ki vam omogoča delovanje z lokalno 12C bus povezavo in tudi standardno RTU/RS-485 povezavo. Vhodno izhodna enota je torej znotraj elektro omarice namenjena precej širokemu spektru uporabe. Z njo lahko nadzirate tako črpalke kot ventile in ventilatorje, senčila, luči in druge sisteme, prav tako pa si omogočite nadzor nad najrazličnejšimi senzorji oziroma tipali.

Vhodno izhodna enota U-MIO

Vhodno izhodna enota U-MIO je univerzalna I/O enota.

Vhodno izhodna enota U-MIO je trenutno na voljo v treh različicah, ki se razlikujejo po svojih karakteristikah in jih izberemo glede na potrebe oziroma glede na to, kaj bomo upravljali. Verzija 1.0 ima 3 analogne vhode, 3 analogne PT1000 vhode in 4 digitalne vhode, izhodi so trije analogni in šest digitalnih. Različica 2.0 se razlikuje po tem, da je število analognih in digitalnih vhodov ter izhodov povečano, različica 3.0 pa nudi 10 univerzalnih vhodov ter štiri analogne ter 8 digitalnih izhodov.

Ne glede na to, za kakšno vrsto sistema gre, se bo torej našla primerna vhodno izhodno enota, ki bo v kombinaciji z drugimi omogočila popolnost elektro omarice na najbolj optimalen način. Nenazadnje dandanes ne gre več brez elektro omare po meri, saj je potrebna popolna prilagoditev sistemom.

Načrtovanje elektro omarice in sistemov skupaj z načrtovanjem stavbe

Sodobne stavbe so prepredene z inštalacijami z najrazličnejšimi sistemi, ki zahtevajo učinkovito upravljanje, kar pomeni, da je treba vse načrtovati skupaj z načrtovanjem stavbe. Načrtovanje posamičnih sistemov lahko vodi v napake, zato se priporoča, da je delo celokupno oziroma se sisteme usklajuje in povezuje.

Za popolno načrtovanje sistemov upravljanja zgradbe in krmiljenja z njimi, prav tako pa tudi povezave znotraj elektro omarice, se je najbolje že v fazi načrtovanja obrniti na podjetje Andivi. To bo ponudilo svetovanje, načrtovanje, izvedbo in seveda tudi končni preizkus delovanja vseh sistemov. Dokler ne pride do zagona in se potrdi, da vse teče »kot po maslu«, vam bodo stali ob strani z vsem svojim tehničnim znanjem in podporo. Ko bo stavba prešla v uporabo, pa bodo ravno tako skrbeli, če bo potrebno vzdrževanje oziroma servisiranje sistemov.

Kategorija: Dom in vrt