Svež zrak z vračanjem toplote

Sodobna gradnja postaja vse bolj »neprepustna«, saj želimo na takšen način čim več privarčevati za ogrevanje in ohlajanje. S tem pa pride do drugega negativnega učinka: v stavbah je pomanjkanje svežega zraka, kar negativno vpliva na počutje. Ena od možnosti je zračenje, kjer so energijske izgube spet neverjetno visoke, drugi način pa je rekuperacija. Kaj to pomeni? Ker so sodobni domovi pogosto skoraj hermetično zaprti, saj je vse zatesnjeno, se lahko odločimo za mehansko prezračevanje.

Rekuperacija Flexit, ki jo predstavljajo pri slovenskem podjetju Varme, skrbi za to, da pride v notranjost kljub zaprtim oknom obilo svežega zraka, vendar pa se prostori ob tem ne hladijo. Poskrbljeno je namreč za vračanje toplote.

Kakšne prednosti nudi rekuperacija?

Flexit enote nam pomagajo skrbeti za popolno zračenje prostorov brez izgube toplote, pri čemer se odlično prezračijo tudi tisti prostori, ki bi bili ob zračenju z odpiranjem oken sicer zanemarjeni. Na primer prostori, ki služijo kot shramba, kurilnica in podobno, kjer oken običajno sploh ni.

Prezračevalne enote Flexit

Prisilna rekuperacija poskrbi, da je zračenje prostorov povsem nadzorovano, torej imamo nadzor nad pretokom zraka in njegovo temperaturo, zaradi česar pozimi ne prihaja do ohlajanja prostorov, poleti pa ne do njihovega segrevanja.

Načrtovanje Flexit rekuperacije

Za mehansko zračenje oziroma rekuperacijo se je najbolje odločiti že v fazi načrtovanja objekta, saj je potrebno predvideti tako zračnike kot vodila, pa tudi prostor za rekuperator. Poleg tega rekuperator vpliva na celotne energijske značilnosti hiše – pomaga nam varčevati z energijo.

Varme - logoIn kdaj se izplača odločiti za prisilno rekuperacijo z vračanjem toplote? Predvsem takrat, kadar se odločimo za gradnjo nizko energijske ali pasivne hiše, ki bo vsaj delno tudi pametna hiša. Torej za objekt, v katerem bo z avtomatizacijo poskrbljeno tudi za ogrevanje, hlajenje, morda pa tudi senčenje in druge sisteme, ki zagotavljajo višjo kakovost bivanja.

Vas zanima več? Obrnite se na podjetje Varme, kjer vam bodo postregli z dodatnimi nasveti in podatki.

Kategorija: Dom in vrt