Oprema za tek

Oprema za tek na enem mestu

Je prišel čas za osvežitev garderobe ter za nakup novih tekaških dodatkov? Tako je tudi prav, saj se boste le z dobro in kakovostno opremo kar najbolje pripravili na tek. Zavedati se namreč morate, da vam bodo primerna tekaška oblačila, obutev ter dodatni pripomočki še kako olajšali in popestrili tekaške trenutke.

Prav vse se začne z ustreznimi tekaškimi oblačili in obutvijo. Morda vam bodo za začetek dovolj preproste športne hlače in športna majica, a kaj kmalu boste želeli poseči po pravih tekaških oblačilih in specializirani športni obutvi za tek.

Kakšna so primerna tekaška oblačila?

Tu imamo več pravil, odvisno od tega, v katerem obdobju leta se odpravimo na tek. Tako bodo v hladnejših dnevih še kako prav prišla zimska oblačila, ki dihajo in zadržujejo toploto. A bodite pozorni na to, da se boste oblekli v plasteh, saj se boste potem, ko vam bo med tekom postalo vroče, veliko lažje slekli.

Tekaška majica in hlače Craft

Tekaška majica in tekaške hlače Craft (Extremevital.com)

Ne pozabite še na tekaško vetrovko, rokavice, kapo, morda tudi zaščitno masko za obraz. Nogavice naj bodo iz sintetičnih materialov, saj bodo preprečile nastanek mehurjev. Morda se boste odločili za kompresijska oblačila, ki med tekom omogočajo boljši pretok krvi, s tem se poveča prenos kisika v mišice, kar pomeni, da boste imeli pri teku več vzdržljivosti.

V toplejših mesecih pa seveda veljajo drugačna pravila. Priporočamo vam, da si nadenete tekaško majico in kratke tekaške hlače iz materialov, ki se hitro sušijo. Hlače naj imajo veliko žepov, kamor lahko vtaknete različne drobnarije. Prav tako je pomembna tekaška poletna kapa, ki vas bo ščitila pred sončnimi žarki.

Kako izbrati ustrezno športno obutev?

Tu morate prav tako vedno pomisliti na vreme. Pozimi ali v dežju je treba teči v drugačnih tekaških supergah kot poleti. Za zimske hladne mesece priporočamo, da si privoščite obutev, ki ima vodoodporni vrhnji sloj, ki bo preprečil, da bi voda zašla v copate.

Tekaški čevlji Brooks Adrenaline

Tekaški čevlji Brooks Adrenaline GTS 18 blue (Extremevital.com)

Copate izberite tudi glede na to, ali boste tekli na daljše ali krajše proge, upoštevajte še teren, po katerem boste tekli. Ne pozabite na osnovne lastnosti dobrega tekaškega copata, ki vam mora omogočati udobje, varnost, stabilnost ter blaženje.

Kaj pa različni tekaški dodatki?

Da bo tek še prijetnejši, bodo poskrbeli najrazličnejši tekaški dodatki. Mednje spadajo npr. naslednji:

  1. Bidon za vodo vam bo še posebej prav prišel v vročih poletnih mesecih.
  2. Tekaški nahrbtnik ali torbica sta odlična rešitev, v katero boste lahko pospravili najosnovnejše potrebščine. Pred nakupom preverite, da vas nahrbtnik ne bo oviral pri teku.
  3. Trak oziroma torbica za telefon bo razveselila vse tiste tekače, ki med tekom radi poslušajo glasbo na svojem pametnem telefonu.
  4. Povodec za pse boste uporabili takrat, ko se vam bo na teku pridružil še vaš kosmatinec.
  5. Navigacijske naprave ter merilci srčnega utripa bodo poskrbeli za motivacijo med tekom. S štetjem kilometrov boste namreč vedno želeli preteči še kakšen dodaten kilometer.
  6. Če tečete ponoči ali ob slabi vidljivosti, si morate obvezno priskrbeti tudi odsevne trakove ali odsevni brezrokavnik, naglavno lučko ter različne LED lučke, ki jih lahko namestite na tekaški copat.

Kam po opremo za tek?

Extreme VitalČe mislite s tekom pričeti resno, vam vsekakor svetujemo obisk specializirane športne trgovine. Ena izmed najboljših trgovin v Sloveniji na tem področju je zagotovo trgovina Extreme Vital, ki je prisotna na štirih lokacijah:

  • Škofja Loka (Puštal 101),
  • Ljubljana (Tržaška 124),
  • Radovljica (Gorenjska cesta 41),
  • Maribor (Pohorska ulica 60).

Njihovo bogato ponudbo opreme za tek, ki zajema tekaško obutev, tekaške hlače in majice, vložke za čevlje, aktivno perilo, športne modrčke, jakne, puloverje, ure in merilce utripa si lahko ogledate tudi v njihovi spletni trgovini Extremevital.com.

Kategorija: Prosti čas