Na kaj paziti pri teku pozimi?

Ste navdušen tekač, ki s svojim najljubšim športom niti v hladnejšem obdobju leta ne želi oziroma ne more prenehati? Nič hudega, tečete lahko tudi pozimi, in nobene potrebe ni, da zunanji tek zamenjate za tekalno stezo. Res pa je, da je treba imeti zimske razmere ves čas v mislih in biti nanje dobro pripravljen.

Pravila zimskega teka

Preden se pozimi odpravite na tek, se prepričajte, da je vaša pot varna. Ne tecite takrat, ko je poledica, prav tako se izogibajte teka po cestah, saj ste pozimi slabše vidni, vozniki avtomobilov pa tudi lažje izgubijo nadzor nad vozilom. Dokler ste v mestu torej poskrbite za odsevna oblačila, če je le možno, pa se cesti raje ognite.

Poskrbite za dobro obutev. Pozimi velja lahke tekaške copate zamenjati za takšne, ki so sicer namenjene teku po brezpotjih ali gorskemu teku, ki jih odlikuje na primer vibram podplat ter nepremočljiv zgornji del. Tako boste suhi, vaš oprijem s tlemi pa bo boljši.

Zimska tekaška oprema

Preden se odpravite na tek, si priskrbite ustrezno zimsko tekaško opremo.

Za zimo si pripravite topla tekaška oblačila. Materiali naj bodo sodobne tkanine, ki odvajajo vlago, vendar naj vas hkrati dovolj grejejo. Najbolje, da oblečete več plasti, na primer legice in čez še kratke hlače, majico z dolgimi rokami in čez še jopico ter anorak … kasneje boste odvečna oblačila slekli in jih spravili v lahek tekaški nahrbtnik.

Pričnete tek od doma? Potem je morda najbolje, da se pričnete že doma ogrevati. Tek na mestu in poskoki v garaži ali v predsobi bodo odlično ogreli vaše telo.

Kaj pa dihanje? Je pozimi res potrebno preko nosu in ust nositi ruto? Marsikdo se odloči tako, vendar tek z ruto preko ust dejansko ni najbolj prijeten, poleg tega pa v takšnem mrazu, da se vam zrak zdi preveč leden za dihanje, sploh ni priporočljivo teči. Takrat resnično raje ostanite doma. Dokler pa je zrak le nekoliko hladen in so temperature pozitivne, lahko tečete tudi brez rutice. Je pa res, da je treba napor skrajšati, saj zrak, ki je za trideset in več stopinj hladnejši od naše telesne temperature, predstavlja za telo dodaten napor.

Kategorija: Prosti čas