Kako igrati violino

Kako pravilno igrati violino?

Vas je očarala violina? Je igranje violine nekaj, česar bi se radi naučili tudi vi? Tako kot večina glasbenikov so tudi violinisti veliki perfekcionisti, ki vsekakor niso zadovoljni s povprečnim igranjem. Za njih še kako velja rek: Vaja dela mojstra.

Če so poleg tega še profesionalni glasbeniki, je od tega, kako dobro igrajo na violino, odvisen tudi njihov prihodek. V nadaljevanju članka vam zato ponujamo nekaj nasvetov, kako pravilno igrati na violino.

1. Priskrbite si prave pripomočke za igranje na violino

Igranje violine zahteva ustrezne pripomočke. Le-ti so naslednji: violina, kovček za violino, kolofonija oziroma drevesna smola, lok, glasbene vilice, dušilec, mostiček, nadomestne strune, svinčnik ter radirka in še bi lahko naštevali. V primeru, da iščete najboljši instrument zase, pa naj vam prišepnemo, da lahko violine priznanih proizvajalcev kupite na označeni povezavi.

2. Poiščite dobrega učitelja za igranje na violino

Dober učitelj bo vaš najboljši prijatelj med procesom učenja igranja na violino. Violina je zahtevno glasbilo, zato vam bo pomoč prišla še kako prav. Pri tem naj omenimo tudi to, da znajo dobri učitelji naučiti tako popolne začetnike kot tudi tiste, ki imajo z igranjem violine že nabrane nekaj kilometrine.

3. Poskrbite za vsakodnevno vadbeno rutino

Igranje violine zahteva vsakodnevno vajo. Zato si pripravite urnik, v katerem boste imeli čas za vajo vsaj 5-krat na teden, pri tem pa naj poudarimo, da vam ni treba vaditi ure in ure.

Igranje violine

Z igranjem violine boste najhitreje napredovali, če boste redno vadili.

Začnite s 30 minutami igranja na dan in opazujte, koliko se bo vaše igranje izboljšalo. Nato lahko čas ustrezno podaljšate.

4. Najprej poslušajte, nato zaigrajte

Najboljši način, da se naučite nove skladbe, je ta, da skladbo najprej dobro poslušate. Zato poprosite svojega učitelja violine, da vam glasbo najprej predvaja. Na Youtube lahko poiščete tudi video nekoga, ki na violino igra prav to skladbo. Da si boste hitreje zapomnili melodijo, si video oglejte večkrat.

5. Svoje igranje na violino posnemite

Potem ko ste večkrat poslušali skladbo in prisluhnili drugim, kako jo zaigrajo, začnite vaditi tudi sami. Pri tem svoje igranje violine posnemite in se prepričajte, če res igrate tako, kot mislite. Morebitne napake lahko popravljate kar sproti.

6. Igrajte za druge

Zdaj je čas, da svoje igranje violine predstavite tudi drugim. Seveda boste skladbo zaigrali pred svojim učiteljem violine, ampak naj se projekt ne ustavi na tej točki. Glasbo zaigrajte tudi svojim domačim, sorodnikom in prijateljem. Poskusite lahko tudi z igranjem na kakšni dobrodelni prireditvi, tako bodo za vaše ime izvedeli še drugi.

Kategorija: Prosti čas