Kako maščobo spremeniti v mišice?

Gotovo ste od kakšnega zagnanega bodibilderja že slišali, da enkrat dela na masi, drugič na definiciji. Zdi se, da to pomeni, da se najprej s pomočjo kalorične prehrane kar dobro zredi, nato pa začne z vadbo telo oblikovati in nakopičeno maščobo dejansko spremeni v mišice. Pa seveda ni tako – maščoba je maščoba, mišice pa nekaj povsem drugega. Da bi maščobo enostavno spremenili v mišice? Žal ne gre – vsaj ne dobesedno. Lahko pa se maščob znebimo tako, da jih mišice porabijo za energijo in s tem »zrastejo«.

Razlika med maščobo in mišicami

Mišice so izjemno aktiven in tudi energijsko potraten del našega telesa. Tudi takrat, kadar vsaj na videz ne počnemo nič, porabljajo energijo – tudi ko spimo ali zgolj mirno stojimo. Kadar smo telesno aktivni, pa mišice porabijo toliko energije, da mora telo sprostiti zaloge. Te so v maščobnih celicah oziroma v salu, ki se ga vsi tako zelo želimo znebiti. In če je mišica zaradi napornega treninga »lačna« energije, bo telo pričelo porabljati maščobo ter jo spreminjati v energijo, ki jo bo dovajalo mišicam. Povezava je torej povsem preprosta: maščobe ne spremenimo v mišice, vendar pa lahko poskrbimo, da se količina maščob zmanjšuje hkrati s krepitvijo mišic. A brez vadbe žal ne bo šlo.

Fizična vadba

Brez fizične vadbe ne boste pridobili mišične mase.

Zakaj torej bodibilderji najprej delajo na masi, drugič na definiciji? Da bi telo lahko oskrbelo mišice z dovolj energije in jim omogočilo rast, mora imeti najprej dovolj zaloge te energije, ki je v obliki maščobe. Obstaja pa še ena zanka: za mišice moramo jesti, če želimo izgubiti maščobe, pa moramo jesti manj. Edina možnost je torej, da najprej delamo na masi, s čimer pridobivamo tako mišično maso kot telesno maščobo, saj zaužijemo veliko kakovostnih hranil, pri katerih ne moremo doseči, da bi se vsa vgradila v mišice. Ko dosežemo povečanje mišične mase (seveda hkrati s povečanjem mase telesne maščobe), pa je čas, da se treningu pridruži skromnejša dieta – da bomo ob njem dejansko hujšali oziroma porabljali maščobo.

Kako poskrbeti, da z maščobo ne izginejo tudi mišice?

Ko pričnete s hujšanjem oziroma z definicijo, je potrebno ves čas skrbeti, da vadite enako kot prej oziroma še več. Če mišic ne boste trenirali, se ne bodo krepile – dieta bo pomenila tako izgubo maščob kot mišične mase. Poskrbite torej za dovolj anaerobnega treninga oziroma treninga z utežmi. Hkrati pazite na to, kakšna je vaša dieta.

Beljakovine

Krepitev mišic zahteva uživanje zadostne količine beljakovin.

Prav je, da zmanjšate količino ogljikovih hidratov in maščob ter telo tako spodbudite k črpanju zalog iz maščobe, ne pozabite pa, da je potrebno veliko beljakovin. Brez beljakovin oziroma aminokislin ne morete pričakovati, da se bodo vaše mišice krepile. Beljakovine naj postanejo glavni del vaše diete, še posebej pa jih velja zaužiti po treningu in tako poskrbeti za regeneracijo mišic ter tvorbo novih mišičnih vlaken.

Kako se lotiti oblikovanja telesa?

Najbolj pomembno je, da se spreminjanja maščobe v mišice ne lotite povsem na lastno pest. Bodibilding ni šala in četudi se nimate z njim namena resno ukvarjati, temveč bi radi le preoblikovali svoje telo in bili videti bolj športni in privlačni, se pred pričetkom preoblikovanja posvetujte z osebnim trenerjem ali drugim strokovnjakom. Ta vam bo pomagal narediti načrt vadbe in prehrane, prav tako pa bo lahko tudi spremljal vaš napredek – da si ne bi nazadnje naredili celo več škode kot koristi.

Kategorija: Lepota in zdravje