Razrez kovine

Kako laser, plazma in vodni curek prerežejo kovino?

Ko govorimo o razrezu kovin, nam najprej pride na misel laserski razrez, a dejstvo je, da se kovino reže tudi s plazmo in vodnim curkom. V nadaljevanju bomo opisali vse tri postopke in razložili, zakaj je kateri od naštetih v določenem trenutku primernejši.

Pri razrezu kovin vemo, da si kovinsko predelovalna podjetja želijo čim bolj natančnega razreza, hkrati pa karseda nizkih stroškov v vloženo energijo. Tudi trg ima svoje zahteve in pričakovanja, zato je prav zanimivo, na kakšne načine vse lahko razrežemo kovino.

1. Razrez kovin z laserjem

Pri laserskem razrezu kovin gre za najsodobnejšo tehnološko rešitev, ko govorimo o razrezu pločevine. Laser poganja elektrika, natančen rez pa ustvari laserski snop žarkov, ki je ozko koncentriran v eni točki in tvori izjemno visoke temperature.

Laserski razrez kovin

Laserski razrez kovin

Denimo, laserska naprava z močjo 4000 W nam omogoča razrez pločevine, debeline od 0,8 pa do 20 mm. Laser je izjemno natančen, je računalniško voden in lahko opravi nešteto ponovitev, pri čemer je končni izdelek vedno enako obdelan. Prednost laserskega razreza tiči tudi v tem, da lahko z njegovo pomočjo iz kovin izrežemo najrazličnejše oblike.

Najnaprednejše naprave so sposobne močno reducirati količino vložene električne energije, ki pa je za delovanje naprave še vedno potrebna. Na tem mestu lahko omenimo slovensko podjetje KOVINC, ki poleg drugih storitev s področja kovinsko predelovalne panoge ponuja tudi laserski razrez.

2. Razrez kovin s plazmo

Drugi način razreza kovin, ki ga bomo danes opisali, je plazemski. Pri tem postopu se kovino reže z vročo plazmo, ki je posledica inertnega plina kot, je denimo kisik, dušik, ali argon oz. vodik. Prednost tovrstnega razreza pred laserskim tiči v nižji končni ceni storitve.

Prav tako pa plazemski razrez omogoča razrez kovin vse do debeline 60 mm. Debelina je odvisna od tega, kateri inertni plin se uporabi, postopek pa se uporablja pri razrezu nerjavnih jekel in barvnih kovin.

Plazemski razrez kovin

Plazemski razrez kovin

Čeprav pri plazmi morda pomislite, da gre za manj natančen razrez, kot je to v primeru laserskega, pa lahko rečemo, da je razrez kovin s plazmo izjemno natančen. Zasluge za to gredo sistemu natančnega markiranja različnih točk, krivulj in linij.

Za razrez kovin po tem postopku se navadno uporablja CNC plazemski stroj. Plazemski razrez odlikuje tudi manjše pregrevanje materiala in s tem posledično manjše deformacije.

3. Razrez kovin z vodnim curkom

Verjetno ste pri opisih prejšnjih dveh metod ugotovili, da gre za dokaj podobno obdelavo kovine, pri čemer je ključnega pomena ozko usmerjena energija visoke temperature, ki tali obdelovanec. Pri razrezu z vodnim curkom pa so stvari seveda precej drugačne.

Vodni razrez kovin

Vodni razrez kovin

V tem primeru so z vodo, ki pod visokim pritiskom in z ozkim curkom priteka na površino kovine, pomešani abrazivi, ki nato postopoma obdelujejo material in ga končno tudi prerežejo. Gre za izjemno tanek curek, debeline človeškega lasu, ki zagotavlja natančen in hiter rez.

Ob tem pa dodajmo še, da gre za hladno obdelavo, kar pomeni, da lahko s tem postopkom obdelujemo tudi materiale, ki bi se sicer pri toplotni obdelavi pretirano deformirali.

Kategorija: Storitve