Indeks telesne mase

Kako izračunati indeks telesne mase?

Ste vedeli, da indeks telesne mase (ITM) predstavlja enega od najbolj sprejemljivih pristopov za določanje primerne telesne mase na dano telesno višino? Dandanes velja celo za najpogosteje uporabljeno zdravstveno metodo za ocenjevanje debelosti, saj je ITM izračun obravnavan kot odličen pokazatelj celotne telesne mase, tako pri moških kot ženskah. Uporablja se za klasificiranje ljudi med prelahke in pretežke.

ITM je razvil Lambert Adolphe Jacques Quetelet v 19. stoletju. Njegovo odkritje se je z manjšimi odstopanji ohranilo vse do danes. Čeprav je indeks telesne mase obravnavan za navajanje telesne maščobe, pa ne meri njene količine. ITM izračunate tako, da telesno težo, izraženo v kilogramih, delite s svojo višino, izraženo v metrih, na kvadrat. Kalkulator indeksa telesne mase lahko poiščete kar na spletu in si tako najhitreje izračunate svoj ITM.

ITM – kazalnik tveganja bolezni

Indeks telesne mase je bil razvit kot kazalnik tveganja bolezni. Če se ITM poveča, se poveča tudi tveganje za določene bolezni, ki so povezane s prekomerno težo in debelostjo. Zanje je značilno, da lahko vključujejo prezgodnjo smrt, bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak, osteoartritis, določene oblike raka ter sladkorne bolezni.

Razredi ITM

Strokovnjaki ITM pogosto priporočajo za uporabo pri otrocih in mladostnikih, pri katerih se izračuna na povsem enak način kot pri odraslih. Rezultate se nato preverja z značilnimi rezultati otrok istega spola in starosti.

Pogoste zmote na podlagi izračunanega ITM

Če je neka oseba, določena z ITM, prelahka, to še ne pomeni, da je presuha; če je nekdo pretežek, ne pomeni nujno, da je predebel. Nekoga, ki ima na primer dobro razvito skeletno mišičje ter hkrati nizek odstotek telesnega maščevja, tako lahko povsem pomotoma uvrstimo v kategorijo prekomerno težkih ljudi.

Kljub vsemu pa je ITM še vedno zelo primeren za splošno ocenjevanje populacije. Uporablja se po celem svetu, in sicer za namene in trende spremljanja povečevanja prekomerne telesne mase ter debelosti med otroki, mladimi in odraslimi.

Indeks telesne mase ni ednini pokazatelj

Ker ITM dopušča možnost napak, tako ni ednini pokazatelj primernosti telesne mase. Tudi ne velja za edini kriterij uvrščanja posameznikov v določene rizične skupine. Če želimo ugotavljati debelost, lahko uporabljamo še druge metode, ki merijo delež telesnega maščevja. Za slednjega pa velja, da ga lahko merimo na več načinov, in sicer od antropomentrije do bioimendančnih metod.

ITM odlično določa telesno sestavo, ker je odvisen od gostote telesa ter s tem odseva tako podkožno kot tudi globinsko maščevje. In kaj je glavna pomanjkljivost indeksa telesne mase? Ena od glavnih pomanjkljivosti ITM je slaba ločljivost med debelostjo in telesno masivnostjo.

Določite svoj indeks telesne mase

Ste si že kdaj uspeli izračunati svoj ITM? Če tega še niste storili, ga lahko izračunate kar sedaj. Če ste dobri matematiki, ga lahko izračunate kar na pamet. Sicer pa smo vam že omenili, da kalkulator indeksa telesne mase najdete na različnih spletnih straneh, kjer vas poučujejo še o vsem, kar je bolj ali manj povezano z njim.

Na spletni strani, označeni na zgornji povezavi, si boste lahko prebrali veliko vsebin o tem, kaj je zdravo prehranjevanje, da se je potrebno primerno gibati in še kaj. Glede na vaš ITM rezultat vam bodo predlagane tudi najprimernejše diete. Vsekakor stran, ki jo velja obiskati!

Kategorija: Lepota in zdravje