Ste nevaren voznik, ker imate slabe metlice brisalcev?

Običajno je vsakdo od nas mnenja, da je odličen voznik, kljub temu da se drugi z našim lastnim mnenjem morda sploh ne bi strinjali. Če mislite, da ste varni, ker vozite počasi in previdno, ste morda med tistimi, ki na cesti povzročajo kolone in pri drugih vzbujajo slabo voljo. Če mislite, da ste dinamičen voznik, potem ste morda eden tistih, ki je po mnenju drugih impulziven in nagnjen k tveganju. Lastna ocena torej ne pove kaj dosti.

Kako dober voznik pa ste, kar se tiče vašega avtomobila? Imate avto »hude« znamke, ki naj bi bil popoln? Razočaranje: to ne pomeni nujno, da je vaš avto zares dober, njegove vozne lastnosti pa še zdaleč niso tisto, kar je najbolj pomembno. Voznik, ki je po vašem mnenju slabši, vozi pa se z avtom slabše znamke, je lahko namreč v marsikateri situaciji varnejši voznik kot vi. In to tudi zaradi takšnih malenkosti, kot so metlice brisalcev.

Metlice brisalcev – dejstva!

Res je, avtomobilski brisalci so za varno vožnjo še kako pomembni, in če imate slabe, vam šoferske spretnosti in dober avto ne morejo prav nič koristiti. Poglejmo si dejstva, ki vas bodo hitro prepričala, kako pomembne so v resnici prav metlice brisalcev:

Brisalci Vornitzer

Brisalci Vornitzer za sabo ne puščajo sledi vode ali meglice. Nudijo vse, kar se pričakuje od kakovostnih brisalcev.

1. 90 % odločitev pri vožnji je odvisnih zgolj od vida. Če nimamo primerne vidljivosti, se torej v 90 % odločitev lahko odločimo napačno.

2. Na tehničnih pregledih preverijo vse sisteme, ki so bistveni za varno vožnjo oziroma zagotavljajo tehnično ustreznost avtomobila. Preverilo naj bi se tudi avtomobilske brisalce. Žal se izkaže, da je v 25 % potrebno zamenjati metlice brisalcev, ker so neustrezne. Lastnika avtomobila običajno opozorijo, naj čim prej kupi nove.

3. Vozniki pogosto uporabljajo metlice brisalcev dolga leta, kljub temu da se te včasih izrabijo že po šestih mesecih ali letu dni, še zlasti zato, ker radi kupujemo tiste, ki so cenejše (in torej tudi slabše kakovosti). Glede na to, da je povprečna starost avtomobila v Sloveniji 9 let, je torej še bolj jasno, da so metlice brisalcev na množici avtomobilov neprimerne.

4. V Sloveniji je registriranih več kot milijon avtomobilov. Povedali smo že, da jih ima okoli 25 % neprimerne metlice brisalcev, kar predstavlja kar 250.000 avtomobilov. Vsak četrti avto, ki ga srečamo, je torej potencialno nevaren, saj njegov voznik ob slabših vremenskih pogojih ne more dovolj hitro sprejeti prave odločitve.

Metlice brisalcev

S slabimi metlicami brisalcev ogrožate tako sebe kot druge.

5. Si mislite, da se lahko slabim pogojem izognete? Na Zemlji vsako minuto pade milijarda ton dežja. V Sloveniji je na področju Gorenjske povprečno lahko tudi preko 3.000 mm padavin letno. Največ padavin je v zahodnem delu države (z izjemo Obale), najmanj pa v vzhodnem, v Prekmurju, kjer je lahko povprečna letna višina tudi manj kot 800 mm. Število dni, ko pade vsaj kapljica padavin, je od 115 do 155, torej vsak drugi ali tretji dan, če upoštevamo dni, ko je padavin vsaj 30 mm, pa je teh tudi do 35 in več. En mesec v letu torej resno dežuje, sneži ali pada toča. To gotovo priča, da so metlice brisalcev pomembnejše, kot menimo. Če ne morete en mesec na leto ostati kar doma, potem se vožnji v dežju pač ne morete izogniti.

Nauk, ki izhaja iz dejstev? Lahko ste še tako spreten voznik in vozite še tako dober avto, a če imate slabe metlice brisalcev, predstavljate grožnjo drugim in sebi. Poskrbite torej za menjavo!

Kategorija: Avtomoto