Šotor na strehi avtomobila

Bi prespali na strehi svojega avtomobila?

Avanturist je človek nemirnega duha, ki si želi videti svet in v tem močno uživa. Povsem drugače je iti v hotel med štiri stene ali prespati na licu mesta – kar v naravi ali vsaj v kampu. Morda tako preživeti letni dopust ali kak vikend stran od ponorelega sveta.

Kaj pa, če vam v tistih trenutkih ne bi bilo treba skrbeti za postavljanje šotora, iskanje primernega prostora in izgubljati živcev, ko gre vse narobe? Postavite si šotor kar na strehi svojega vozila in to v manj kot minuti! Strešni šotor je odlična rešitev za vse avantur željne ljudi.

Več o tem, kdaj se strešni šotor bolj splača kupiti in kdaj najeti, si lahko preberete v prispevku na blogu Extreme Vital:

Kaj je strešni šotor?

Če za to vrsto šotora še niste slišali, boste veseli dejstva, da gre za šotor, ki se montira neposredno na strešni prtljažnik. Seveda mora biti ta temu namenjen, zato se je o tem smiselno pozanimati še pred nakupom šotora. Šotor boste doma v miru montirali na streho avtomobila, nato pa ga imeli s seboj v vsakem trenutku.

Lahko ga s seboj vozite celo sezono ali pa zgolj takrat, ko se odpravite na izlet ali dopust. Strešni šotori so izdelani tako, da kar najmanj vplivajo na samo vožnjo in porabo goriva, na voljo pa je kar nekaj raznolike ponudbe za različne potrebe. Lahko pa zapišemo, da na tem področju vsekakor prednjači proizvajalec Thule.

Kateri strešni šotor izbrati?

V prvi vrsti se lahko odločate med dvema izvedenkama, ki se ločita po mehki strehi ali trdi lupini. Slednja varianta je nekoliko dražja in zagotavlja dodaten prostor za shranjevanje reči kot tudi popolno avtomatiko pri postavljanju. Lupino enostavno odprete in šotor se na strehi vozila postavi sam od sebe v manj kot minuti.

Strešni šotor Thule Tepui Foothill

Strešni šotor Thule Tepui Foothill — Extreme Vital

Strešni šotor z mehko streho je cenovno nekoliko ugodnejši, kljub temu pa prinaša enako raven udobja in zaščito pred vremenskimi vplivi. Morda je nekoliko glasnejši in vzame malce več časa za postavljanje in pospravljanje zaradi nameščanja teleskopskih palic in zavezovanja nekaj vrvic. Kljub vsemu pa je vse skupaj bistveno enostavneje kot pri klasičnem šotoru.

Spati na strehi avtomobila?

Zakaj pa ne? Gre za odlično izkušnjo, ki vas obenem obvaruje pred morebitnimi nočnimi obiskovalci v obliki živalic ali kakšnega soseda, ki se rad spotakne ob vrvice šotora vsakokrat, ko gre mimo. Prav tako pa ste na strehi avtomobila popolnoma varni tudi v primeru večjega naliva.

Ta namreč klasičnim šotorom povzroča nemalo preglavic. Še posebej v primeru, kadar okoli njega pozabimo izkopati kanal za odtekanje vode. Spanje v strešnem šotoru se je izkazalo za presenetljivo udobno, je pa res, da ni najbolj primeren za bivanje preko dneva. Kljub vsemu je namen strešnega šotora, da nudi zatočišče preko noči.

Ampak za koliko oseb?

Brez skrbi. Čeprav se ideja o strešnem šotoru zdi kot nočni počitek za eno osebo, so ti šotori večinoma izdelani za 2 do 4 osebe, posebni modeli pa omogočajo spanje celo do 6 osebam. Pred nakupom strešnega šotora vas bo ta podatek seveda zelo zanimal, zato se posvetujte s prodajalcem ne glede na to, da menite, da dimenzije ustrezajo vašim željam in potrebam.

Strešni šotor Thule Tepui Basin

Strešni šotor Thule Tepui Basin — Extreme Vital

Vsi vemo, da smo si ljudje zelo različni. Eni manjši, drugi večji, zato ni vseeno, ali se na pot podajamo s partnerjem in dvema otrokoma ali pa bomo v strešnem šotoru prenočili malce večji odrasli. Na koncu se za vsak okus nekaj najde, prav tako tudi dodatna oprema, ki bivanje še olajša in ponudi nekaj dodatnega prostora.

Je strešni šotor (pre)drag?

Morda vas bo na prvi točki od nakupa nekoliko odgnala cena, ker ne boste povsem prepričani, kaj si želite in ali vam bo sploh všeč. V tem primeru si lahko strešni šotor tudi izposodite, kar je še najboljši nasvet za vse neodločene. Tako za tiste, ki niso prepričani o velikosti šotora, kot tiste, ki še ne vedo, za kateri model bi se odločili.

Dejstvo je, da je treba za kvaliteten strešni šotor odšteti okoli dva tisočaka, čeprav je moč dobiti tudi cenejšega, npr. v kakšni akcijski ponudbi. Vseeno pa naj cena pri nakupu ne bo osnovno vodilo. Potrebujete strešni šotor, ki bo zadostoval vašim potrebam in bo dovolj udoben ter priročen za vse vaše avanture.

Kategorija: Avtomoto