Zakaj na kolo

6 razlogov, zakaj na kolo (za zdravo telo)

Ne glede na vaša leta je kolesarjenje odlična vadba, ki vas lahko pripelje do še boljšega počutja in zdravja. Če želite doseči čim boljše učinke na svoje počutje in zdravje, je predpogoj prava izbira vrste kolesa, oblačil, obutve in ostale obvezne ter dodatne opreme. Nato je čas za doseganje najučinkovitejših rezultatov.

Predstavljamo vam šest tehtnejših razlogov, zakaj se vam v prostem času vsaj trikrat na teden splača usesti na kolo.

1. Kolesarjenje učinkovito vpliva na moč možganov

Z rednim kolesarjenjem lahko povečate moč svojih možganov. Raziskave kažejo na to, da tovrstna vadba izjemno ugodno vpliva na osebe s Parkinsonovo in Alzheimerjevo boleznijo. Kolesarjenje pozitivno vpliva na pomnjenje, sklepanje in načrtovanje, kar sicer z leti bistveno oslabi.

S staranjem se precej zmanjša obdelava informacij. To je posledica počasnejših povezav med nevroni v možganih. Če pa možganske celice dobijo dovolj kisika ter hranilnih snovi, njihova aktivnost ostane dovolj živahna.

2. Kolesarjenje odlično deluje na izgradnjo mišic

Vožnja s kolesom je odlična vadba za toniranje in izgradnjo mišic, še posebej tistih v spodnji polovici telesa – mišic meč, stegen in zadnjice. Obenem je to odlična priložnost za osebe s sklepnimi boleznimi ali poškodbami nog ali bokov. Takšne osebe morda ne zmorejo uspešno opravljati druge vrste vadbe, kolesarjenje pa zagotovo lahko.

3. Kolesarjenje za učinkovitejše okrevanje po bolezni

Veliko starejših oseb je s pomočjo rednega kolesarjenja omililo bolečine v sklepih in osteoartritis. Za takšno vadbo v resnici prav nikoli ni prepozno. Ko smo starejši, imamo še več časa za kolesarjenje in to je vsekakor potrebno izkoristiti sebi v prid.

4. Kolesarjenje za izboljšanje stanja srca

Kolesarjenje je prav tako odličen način za izboljševanje stanja srca. Neka študija je pod okrilje vzela ljudi, ki jih je preučevala pet let. Po petih letih raziskovanja so ugotovili, da so imele preučevane osebe za kar 31 % manjšo verjetnost, da bi imele težave s povišanim krvnim tlakom.

5. Kolesarjenje za izgubo teže

Če menite, da je način prehranjevanja edina izbira za izgubo telesne mase, se motite. Kolesarjenje je odlična izbira vadbe, če si želite izgubiti vsaj nekaj kilogramov. To vam vedo povedati predvsem tisti, ki to že dolgo časa prakticirajo.

Starejše pa tudi mlajše ženske s sladkorno boleznijo lahko s pomočjo kolesarjenja izgubijo visceralno maščobo, kar izjemno ugodno vpliva na bolezen. Kombinacija ustreznega prehranjevanja in redne primerne vadbe je najboljši recept za izboljšanje stanja.

6. Kolesarjenje za vsestransko fantastično počutje

Čeprav vas v tem hipu ne muči prav nobena od bolezni ali pa ste s svojimi kilogrami popolnoma zadovoljni, ne pomeni, da se vam ni potrebno ukvarjati z vsaj eno od športnih aktivnosti. Vadba na splošno pripomore tudi k veliko boljšemu počutju.

Med kolesarjenjem se sproščajo hormoni, ki vas pripeljejo do fantastičnega počutja. Če pa se seveda odlično počutite, je tudi vaše mentalno zdravje fantastično. Na učinkovit način pa preventivno poskrbite tudi za fizično zdravje.

Najverjetneje ste že slišali za misel: »Na kolo za zdravo telo.« Ta misel je glede na vse pozitivne učinke koleasrjenja povsem upravičena, se strinjate?

Preverite tudi: 10 razlogov za nakup kolesa

Kategorija: Prosti čas