Registracija idealne domene

5 korakov do idealne domene

Izbira spletne domene je na videz lahka naloga, ki pa se lahko kaj hitro izjalovi, če pri tem nismo dovolj pozorni. Kar nekaj osnovnih korakov je potrebno upoštevati, da imamo na koncu za svojo spletno stran izbrano najbolj idealno domeno.

Ste že kdaj naleteli na zanimivo spletno stran, ki je imela za vas prav tisto, kar ste iskali, potem pa se kasneje niste mogli več spomniti, za katero stran je šlo? Očitno vam domena ni padla v oko, zato ste nanjo pozabili. Vsekakor si ne želite, da bi se to pripetilo obiskovalcem vaše spletne strani.

1. Ime domene

Ime domene je pomembno z več vidikov. Eden najpomembnejših je seveda tisti, ki se tiče vaših strank in tega, ali bo ime dovolj zanimivo, da si ga bodo zapomnile. Navadno je najbolje uporabiti kakšno ključno besedo, a so takšne domene žal po večini že zasedene.

Ime domene

Ime domene naj bo takšno, da si ga bodo ljudje zapomnili.

V tem primeru lahko izberete ime svojega podjetja ali pa pomislite na besedo, ki bi namigovala na vsebino vaše spletne strani ali na storitev, ki jo nudite svojim strankam. Domena naj bo takšna, da je ne bo težko izgovoriti. Verjetno ste na radiu že kdaj slišali oglas za spletno stran, katere ime je tako nerazločno izgovorjeno, da niti ne veste, kako jo poiskati na spletu.

2. Dolžina domene

Dolžina domene igra pomembno vlogo pri tem, ali si bodo domeno ljudje lahko zapomnili, pomembna pa je tudi na področju spletne optimizacije. V prvi vrsti spletni iskalniki, kot je Google, ne marajo izrazito dolgih domen. Če pomislite, tudi ne bi bilo lepo za videti.

Dolge domene so neuporabne pri tisku reklamnih materialov, prav tako si ne želite, da na vizitki zmanjka prostora zanjo ali pa, da bi morale biti črke tako majhne, da jih nihče ne bi mogel prebrati brez očal. Kratke in jasne domene ustvarjajo mnogo več prometa kot tiste predolge.

3. Domenska končnica

Tudi izbor domenske končnice je še kako pomemben. Navadno na spletu vidimo domene s končnico .SI in .COM. Kar nekaj je tudi takšnih, ki domensko ime zaključijo z .NET, kar pa je večinoma izbira spletnih agencij in podjetij, ki se primarno ukvarjajo z računalništvom.

Če bo vaša spletna stran namenjena obiskovalcem iz Slovenije, potem bo najbolj smotrna izbira nacionalne domenske končnice .SI. Vsekakor pa je vedno priporočljivo skupaj zakupiti tako .SI kot .COM, in sicer zato, da vam ne bi kasneje skočil v zelje kakšen konkurent.

4. Preverjanje zaščitenih blagovnih znamk

Zgodi se, da včasih naletimo na prosto domeno, ki je nadvse zanimiva s stališča znanih blagovnih znamk. Morda je kdo pozabil podaljšati domeno ali pa je niti nikoli ni registriral. To pa še ne pomeni, da jo lahko uporabljate vi.

V primeru, da je ime takšne domene zaščiteno kot blagovna znamka, boste na koncu ostali brez domene, v najslabšem primeru pa boste imeli s tem še nekaj stroškov. Pred registracijo domene tako vedno preverite v registru blagovnih znamk, ali se tam morda nahaja tudi ime za domeno, ki ste si ga izbrali vi.

5. Brez posebnih znakov

Da bi bila vaša domena karseda idealna, upoštevajte še en nasvet. Kljub temu, da je danes mogoče registrirati tudi domene s posebnimi znaki, kot so šumniki (š, č, ž) pa to ni najboljša ideja. S temi znaki imajo namreč velike težave strežniški sistemi, prek katerih se pošilja spletna pošta.

Prav tako pa je jasno, da uporabniki spletnih storitev v spletne brskalnike nikoli ne vpisujejo domen s šumniki. Lahko takšno domeno seveda kupite, a zgolj za podporo osnovni domeni brez šumnikov, ter nato takšno ime domene uporabite v marketinške namene.

Kot vidimo, je izbira idealne domene še kako pomembna na poti do nove spletne strani.

Kategorija: Internet