Delo za računalnikom od doma

4 prednosti dela na daljavo

Med večje svetovne trende v zadnjem času lahko prištevamo tudi delo na daljavo ter delo od doma. Vse več ljudi raje dela s svoje najljubše lokacije, daleč stran od nenehnih prekinitev in pisarniških dram, torej v optimalnem delovnem okolju. K temu so seveda pripomogle tudi nedavne razmere, ki jih je povzročila pandemija bolezni COVID-19.

Takšna oblika dela s seboj prinaša tako prednosti kot slabosti. V tem prispevku se bomo osredotočili na prednosti, in sicer v nadaljevanju izpostavljamo štiri najbolj očitne.

1. Manj motenj med delom od doma

Če delate od doma, se lahko izognete najrazličnejšim motilcem, kot so na primer klepeti v pisarni, nepomembni sestanki, prekinitve s strani sodelavcev in šefov ter nenamerni telefonski klici. Delo od doma vam lahko omogoči opravljanje posla brez prekinitev. Ves čas lahko v miru resnično delate ter na ta način delo opravite hitreje in uspešneje.

Osredotočenost na delo

Ker doma ni motečih dejavnikov, lahko delo opravite hitreje in bolj uspešno.

Seveda si ne smete dovoliti motečih dejavnikov iz vašega domačega okolja, ki bi vplivali na produktivnost. Hišni ljubljenčki, gospodinjska opravila ali osebni klici lahko kaj hitro nadomestijo tipične motnje, ki ste jim bili priča v pisarni.

2. Prilagoditev intenzivnosti dela biološkemu ritmu

Ena od večjih prednosti dela na daljavo je nekoliko bolj prilagodljiv urnik. V domačem okolju imate zagotovo več možnosti za prilagoditev vrstam dela, ki jih opravljate ob točno določenem času. Delo od doma torej omogoča, da lahko opravljate ne samo s svojim časom, ampak tudi s svojo energijo. Intenzivnost ter vrsto dela lahko prilagodite trenutnemu nivoju energije in počutju.

Lahko se zbudite zgodaj zjutraj in takoj pričnete opravljati najpomembnejša dela. Vmes se odločite za krajši odmor, ki je lahko v obliki dremeža, če nimate dovolj energije za delo. Med odmorom lahko telovadite, se raztegujete in podobno. Najzahtevnejša dela pa opravite tedaj, ko ste na vrhuncu svojih intelektualnih moči.

3. Povsem prilagodljivo delovno okolje

Zagotovo so poslovne pisarne v današnjem času bistveno bolj prijazne in prijetnejše, kot so bile nekdaj. Kljub temu še vedno obstajajo omejitve glede tega, koliko si lahko prilagodite svoje delovno okolje. Skoraj vsako podjetje želi ohranjati svojo pisarniško zasnovo, kar pomeni tudi to, da naj bi bili stoli, mize in druga oprema za vse zaposlene enaki. Prisotnost osebnih okraskov lahko v trenutku skazi celotno podobno.

Po drugi strani pa lahko svojo domačo pisarno oziroma delovni kotiček povsem prilagodite svojim potrebam, željam in zahtevam. Zlasti, če v domačem okolju nimate nikakršnih stikov s poslovnimi partnerji ali strankami. Tako bo energija na povsem drugem nivoju, delo boste namreč opravljali v sproščenem in prijetnem delovnem okolju.

4. Prihranek časa in denarja

Vemo, da vožnja na delo in domov lahko vzame veliko časa, denarja in energije. Če daljše razdalje premagujemo s svojim osebnim vozilom, je to slabo tudi za okolje. Z delom od doma je tako vsako leto prihranjenih na stotine ur, evrov in kilogramov ogljičnega odtisa. Čeprav delate od doma samo en ali dva dneva na teden, se prihranki sčasoma pričnejo kopičiti.

Seveda pa moramo upoštevati, da imamo tudi pri delu od doma nekaj dodatnih stroškov, kot so ogrevanje, elektrika, amortizacija za uporabo lastne opreme in še kaj bi se našlo.

Kategorija: Posel