Bobnarske palice

4 nasveti za izbiro bobnarskih palic

Glede na to, da je na svetu toliko možnosti za izbiro bobnarskih palic, kako vedeti, katero vrsto izbrati? Ali uporabljeni les vpliva na zvok bobna ali činel? Potrebujete palice različnih velikosti za različne glasbene zvrsti? Vse našteto seveda vpliva na izbiro bobnarskih palic.

Da v roki nimate pravega seta palic, lahko nakazuje nekaj stvari. Denimo, da se vam ob igranju palice prevečkrat zlomijo, morda zvok bobnov ni natančno takšen, kot bi si želeli. Prav od palic je namreč odvisno, ali bo zvok bolj svetel ali denimo rokerski.

Kako so bobnarske palice narejene?

Večina bobnarskih palic je narejena iz lesa; javor, ameriški beli oreh in hrast so najbolj priljubljene vrste lesa za izdelavo bobnarskih palic. Dandanes se za palice vse bolj uporabljajo sintetični materiali, kot sta plastika in grafit, kar jim pomaga, da zdržijo dlje kot lesene palice, dajejo pa nekoliko drugačen občutek v roki in tudi zvok.

Bobnarske palice Vic Firth American Classic Hickory 5AN

Bobnarske palice Vic Firth American Classic Hickory 5AN — Symphony.si

Izdelava palice je zelo pomembna, saj vpliva na končen zvok bobnov, odloča pa tudi o tem, kako se bodo vibracije prenašale na zapestja bobnarja. Bobnarska palica je pred začetkom izdelave kvadratne oblike, na koncu pa dobi svojo pravo podobo, ki mora ustrezati določeni dolžini in teži.

1. Izbira lesa

Najpogostejše vrste lesa, ki se uporabljajo za izdelavo bobnarskih palic, so:

  • Ameriški beli oreh je precej dostopen in lepo zaobljen les, ki se uporablja za izdelavo bobnarskih palic. Poleg tega je zelo cenjen zaradi svoje moči, prožnosti in odpornosti na udarce.
  • Javor je lažji od ameriškega belega oreha, kar omogoča večji premer z manjšo težo. Je bolj prožen in mehak, kar sicer vpliva na vzdržljivost palic. Poskrbi pa na drugi strani za bolj mehak ton na činelah in bobnih.
  • Hrast je težji in bolj gost les, ki na ta način prenaša več vibracij. Na splošno je bolj robusten, vendar se bo tudi zlomil brez vsakega opozorila. Večja teža bobnov jim daje enakomeren, globlji zvok.
  • Lamelirana breza je izdelana iz vrhunske brezove vezane plošče. Palice so okorne in dolgotrajne. Ustvarjajo intenziven zvok činel in bobnov.

2. Material konice

Pri konicah bobnarskih palic večinoma govorimo o lesenih in plastičnih. Razlik med lesenimi in plastičnimi je seveda kar nekaj, vsak material pa ima nekaj prednosti in slabosti. Najbolj so v uporabi bobnarske palice z leseno konico, ki imajo nekoliko bolj čvrst in hkrati naraven, a nekoliko manj intenziven ali izrazit zvok.

Tolkalske palice Zildjian 5A Chroma Blue Z5ACBU

Tolkalske palice Zildjian 5A Chroma Blue Z5ACBU — Symphony.si

Plastične konice bobnarskih palic največkrat uporabljajo začetniki in bobnarji, ki igrajo v orkestru. Plastična konica zagotavlja hitrejši odboj, svetlejši zvok in je tudi bolj obstojna.

3. Najpogostejša izbira bobnarskih palic

Bobnarji se najpogosteje odločajo za naslednje bobnarske palice:

  • 2B – debelejša in težja;
  • 5A – srednje debelina, manjša teža;
  • Extreme 5A – srednja debelina, manjša teža, dodatna dolžina;
  • 5B – srednja debelina, večja teža;
  • 7AN – tanjša, manjša teža, najlonska konica;
  • 7B – tanjša, srednja teža.

4. Oblika konic

Konice različnih oblik proizvajajo različne zvoke. Najpogostejše oblike konic so ovalna, krogla, želod/kaplja in plastična. Poleg tega je vsaka oblika na voljo v več velikostih. Večje konice ustvarijo globlje zvoke, medtem ko manjše ustvarijo bolj artikulirane zvoke.

Bobnarske palice Millenium Hickory Sticks Red H5A

Bobnarske palice Millenium Hickory Sticks Red H5A — Symphony.si

Ovalne konice imajo široko in gladko kontaktno površino. Posledica tega je temen, a brneč zvok. Konice oblike želoda imajo najobsežnejšo kontaktno površino in so primerne za igranje rocka. To pomaga znatno zmanjšati zvok, ki nastane ob stiku, kar ima za posledico bogat, temen zvok činel. Kroglaste konice imajo majhno kontaktno površino, kar povzroči najsvetlejši zvok stika in se uporablja za jazz.

Kategorija: Prosti čas